maanantai 7. heinäkuuta 2014

Ordinary workdays







AAMU

Aamut aloitetaan 3:30 ja kello soi kuutena päivänä viikosta, yhdestä vapaapäivästä saa nauttia per viikko. Jokatoinen sunnuntai vapaa ja sitten siinä toisella viikolla aina joku satunnainen päivä yleensä loppuviikosta. Sunnuntait on iisimpiä radan ollessa kiinni, et duunit alotetaan 3:30am sijaan vasta 5am. Herätyksiin on aika hyvin tottunut ja on jo harvinaista jos sattuu hereillä olemaan yhdeksän aikaan illalla vielä. :D Ja yhtä harvinaista on myös vapaapäivinä nukkua paljon aamuseiskaa pidempään.


Rehuhuone

Komentotaulu


Aamulla ekana kaikki hevoset ruokitaan. Kaikki ei syö heinää ollenkaan, meidän tallista heinäsäkin eteensä saa yöksi 28:sta hevosesta kymmenen, mutta ruokasankosta suurin osa täyttyy kuitenkin chaffilla (olkisilpulla?). Ruokinnan jälkeen siivotaan jaardit ja lähdetään viemään hevosia radalle. Hevosilla on vapaapäivä sunnuntaisin, eli aikalailla kaikki käy tekemässä töitä joka päivä. Työntekijöitä on vaihtelevasti jotain kuudesta yhdeksään. Radalle tallilta on matkaa jonkun verran ja sitä väliä kävellään ja paljon. 
Hra Johtaja on aamusin seisomassa keskellä meidän katoksia ja lähinnä huutelee kellekin mitä tehdä ja tuikkii rauhottavia joillekin ja tekee millon mitäki kahvittelusta hevosten pesuun. Radalla on nyt aamuisin aina pari työntekijää, jotka vaan satuloi, ja pesee jos tarvis, muut kipittää tätä väliä vieden hevosia takaisin ja tuomalla uusia. pesee, kuivaa ja loimittaa hevosia. Jos hevonen startilla sinä päivänä niin vaan kävelytetään. Joskus harvoin aamuisin kans uitetaan, yleensä uimarit käy altaassa iltapäivisin. Paitsi nyt (what a shame...) kun allas on kiinni joidenki remppajuttujen takia. 
Tässä näiden hommien aikana on myös aina joku tekemässä tallissa sisäkarsinoita (12kpl), joita yleensä tehdään vuorotellen Karsinoiden teko on täällä vähän erilaista, kun ne vain lakaistaan kokonaan puhtaaksi, laitetaan sankollinen puhdasta purua ja pestään ja täytetään vesiastiat. 








Meillä hevoset vaihdetaan joka päivä niin, että ulkona jaardeissa yöpyvät hevoset viettää päivän sisäkarsinoissa. Tää on kans yks aamun (varmaan pirullisin) rutiini, kun aletaan vaihtaa hevosia ja niiden ruokakuppeja päittäin. Simppeliä, jos sitä on tekemässä porukka jotka tietää mitä tekee. Muuten yhtäkuin kaaos :D Kun hevoset on vaihdettu ja kaikki on tallissa, aletaan tehdä sit tallitöitä. Jaardit siivotaan kunnolla, paskasankot tyhjennetään, heinäsäkit täytetään, lakaistaan, katotaan et kaikki on suhtkoht siistiä ja puhdistetaan kaikki varusteet ja puretaan varustepakusta tavarat. Meillä on iso 24 hevosen talli ja tien toisella puolella neljä ulkojaardia. Joillekin hevosille tehdään treatmentit, jos on jotain muita hoitotoimenpiteitä ne tehdään kans (shampoopesua starttihevosille jne).  Tiistaisin ja keskiviikkosin tähän pakettiin lisätään kans kengittäjä, mut se ei ookkaan kuin meidän full time-työntekijöiden ongelma :D casualit häviää aikalailla puol kasilta viimestään paikalta, meitä on hyvä seisottaa siellä kengittäjän kanssa kun meille ei tarvii maksaa yhtään sen enempää vaikka vietettäs koko päivä siellä. Välillä kans meidän aamuja ilostuttaa ruokarekat tai muut "kitketää rikkaruohot"- ideat.





ILTAPÄIVÄ



Iltapäivät alotetaan kahden ja kolmen välillä, jos allas olis auki alotettas aikalailla poikkeuksetta kahdelta. Siivotaan jaardit, karsinoista keräillään paskat ja lakaistaan siistimmäks. Sisähevosilta otetaan aina molemmat loimet pois ja ulkohevosilta toinen tai molemmat, riippuu ihan kelistä. Ja sitten taas vaihdetaan hevoset ruokakuppeineen ja paksuine loiimineen ympäri. Ruokitaan, annetaan heinät niille jotka sitä saa ja jes, sitten laitetaan ne loimet takas kaikille päälle. Täällä lämpötila laskee päivän lämpimimmistä aika radikaalisti yleensä öisin, pakkaselle se ei mene mutta lähelle nollaa välillä. Hevosille siis nakataan iltapäivällä jo ohuen shiitin päälle näin "talvella" yleensä paksu toppaloimi. Joka tuntuu  mun järkeilemänä niin pöljältä, kun kotona seisotetaan huoletta lämppäreitä -20 pakkasessa ilman loimia :D Iltapäivisin lattioiden lakaisulla ei päätä vaivata, eli kaikkien ollessa loimet niskassa ja ruokaa nenän edessä, on aikalailla meidän päivä pulkassa, kunhan on talli siisti ja paku aamua varten taas pakattu.





Ulkojaardeja



2 kommenttia:

  1. Tänne ei pysty liittymään lukijaksi? ois helpompi seurata blogiasi :)

    VastaaPoista
  2. aijjaa niinko :D ma oon niin uuno tan blogin kanssa etta osaan vaan kirjottaa uusia teksteja mutta muusta en juuri ymmarra hah. kokeilen fiksata ton! pitaa pyytaa siskon konsultaatiota.

    VastaaPoista